click on the image

Adidas Campus Landscape/ Ideeënprijsvraag/ The Walk/ 2015/ D

 

World of sports

De Adidas campus is een achtjarige herontwikkeling van de Herzo-basis in de buurt van Neurenberg als Adidas hoofdkwartier. Het resultaat is een losse setting van grote gebouwen in het bestaande Beierse landschap langs een ringweg. U kunt de kantoorgebouwen bereiken vanaf de ringweg en een reeks ernaast gelegen parkeergarages. In het midden van het terrein ligt een klein park met een aantal paviljoens. Het park bevat elementen van het oude landschap en fungeert als een verbindende ruimte voor voetgangers en is tegelijkertijd een ontmoetingsplek. In de nabije toekomst zullen nieuwe blokken aan het landschap worden toegevoegd met gevels van meer dan honderd meter breed.

De typologie van de site lijkt op die van de ontwikkeling van een luchthaven. Ringwegen, parkeergarages en grote kantoorgebouwen staan in het landschap en zijn de Adidas brand van het hoofdkwartier. Wat gewoonlijk de kern van de luchthaven is, is een terminal centrale hal met grote ruimtelijke kwaliteit en helderheid. Een wereld van de kleine schaal in het centrum waar mensen elkaar ontmoeten, rond lopen, dingen regelen, dingen kopen, eten en drinken. Het centrale gebied van het Adidas terrein moet deze ruimtelijke kwaliteit te krijgen, maar in een groene omgeving. Om dit te bereiken worden geïnvesteerd in het centrum.

World-of-Sports-2000-vanro2ij-1

The Walk/ 6,5 MET

Omwille van de oude en nieuwe ontwikkelingen wordt mobiliteit steeds meer een issue op de Adidas campus. De gebouwen zijn groot en staan ver uit elkaar. De huidige verbindingen zijn niet optimaal. In de toekomst ontmoeten, communiceren en werken meer dan 7000 werknemers in het centrale gebied op de campus. Een hoop tijd gaat verloren alleen maar met elkaar ontmoeten. Om dit probleem op te lossen introduceren we een brede backbone mobiliteit as. De mobiliteit as ‘The Walk’ dient als één van de belangrijkste verkeersaders naast het kleinere eromheen liggende netwerk. ‘The Walk’ verbindt alle adressen en hoofdingangen op de campus. Deze zijn in de opeenvolgende volgorde: Office West, The Shed, Stripes, Spikes, Brands, Dassler Sporting Ground, Laces, Office Zuid-Oost en Meat & Eat. ‘The Walk’ verbindt tegelijkertijd hot spot 1, 2 en 3. The Walk is een ontmoetings plein met kiosken, vergadercabins, stoelen in het gras, sport en fitness faciliteiten, ruimte om te werken en een tribune voor presentaties van brands. Voor een betere mobiliteit op de campus bieden wij een netwerk aan van docking stations naast ‘The Walk’. De spierkracht mobiliteit bestaat uit een bikepark met: fietsen, steps, skateboards, e-bikes en people movers om van A naar B te komen. De faciliteiten zijn gratis voor iedereen op de campus aanwezig. In de docking stations worden de bikes weer opgeladen. Om een meer efficiënte interactie tussen de gebouwen en ‘The Walk’ te realiseren, introduceren we in het centrum van de campus kleinere blokken naast de backbone. Het aantal adressen verhoogt daardoor en het netwerk wordt dichter en efficiënter. Onze moderne samenleving is te gemakzuchtig geworden. We gebruiken onze spieren niet genoeg voor een dagelijkse dosis bewegen. We zitten het grootste deel van de dag aan ons bureau of in vergaderingen en gebruiken de auto voor transport. Om dit te veranderen moeten we andere omgevingen realiseren waar de oefening een natuurlijk onderdeel wordt van onze dagelijkse routine.

We maken het centrale Adidas gebied ‘The Walk’ voor dit doel geschikt. Op dagelijkse basis moeten we 6,5 MET of Metabool EquivalenT gebruiken voor de leeftijd zijn tussen 18-55 jaar. Dit komt neer op minstens 60 minuten oefeningen per dag. Oefeningen met grote getallen in MET zijn: lopen, 2,0 MET, oefenen met fitnessapparaten 3,5 MET, fietsen 4.0 MET, joggen, 7,0 MET en hardlopen, 8,0 MET. ‘The Walk’ introduceert de mogelijkheid voor bikes op de Adidas Campus. Sommige van de fietsen zijn zwaarder afgesteld om een hogere MET te bereiken. ‘The Walk’ is op hetzelfde moment een start en finish voor runs op het platteland rond het Adidas hoofdkwartier. ‘The Walk’ krijgt een verhoging van drie meter in de buurt van Office Zuid-Oost. Elke keer als je ‘The Walk’ passeert, ga je drie meter omhoog en omlaag. We introduceren ook trappen in ‘The Walk’ om joggen aan te sporen. Naast ‘The Walk’ plaatsen we moderne outdoor fitness apparatuur in het gras. De wandeling is bezaaid met blokken en leuningen die vrij gebruikt kunnen worden voor iedere vorm van lichaamsbeweging. De blokken zijn er om te strekken, om op te zitten en te hangen aan leuningen. Voor het ontwerp van ‘The Walk’ laten we ons inspireren door de wereld van de ‘free running’. Met deze sport verlies je veel energie (MET) in de openbare ruimte. Naast de cabins en kiosken er is ruimte voor een enkele tennistafel.

Chargingstations-Goudappel-Coffeng-vanro2ij

Oplaadstations

Project informatie

Project

Naam project : The Walk/ Adidas Campus Landscape

Plaats : Neurenberg

Land : Duitsland

Opdrachtgever

Naam : Adidas AG/ Headquarters/ World of Sports

Contact persoon : FALTIN + SATTLER FSW Dusseldorf GmbH

Karakter en omvang van het gebied

Ontwerp voor de openbare ruimte voor de Adidas Campus World of Sports

Geselecteerd voor de tweede ronde

Gebied : 133 ha.

Bouwkosten van de openbare ruimte

Budget : niet bepaald

Relevantie van de referentie

Ontwerp voor een park

Partner

Goudappel Coffeng Adviseurs Mobiliteit