photo detail

60 Starlink testsatellieten voor nieuw internet op elkaar gestapeld net voordat ze in mei 2019 door de Falcon 9-raket in hun baan werden vrijgegeven. (Wikipedia)

 

Colum/ De kleinste studio/ The new millennium/ NL/ Jan 2020

 

In de afgelopen 20 jaar heeft het werk van landschapsarchitecten een revolutionaire ontwikkeling doorgemaakt. Door digitale transformatie en Internet heeft het werk zich losgeweekt van locatie en de groep die er aan werkt. Internet is de verbinding, informatiedeler en de website van de onderneming de etalage. Meet-ups vinden plaats met Skype en Google Hang-outs. Door de vele nieuwe softwareprogramma’s kan een grote hoeveelheid grafische data, digitale 3D mock-ups en beelden gedeeld en bewerkt worden. De ondersteunende back-office is teruggebracht tot een mobiel. In iedere telefoon zit een telefooncentrale, klantenservice, inkoopbeheer, enz.. De kosten zijn zo tot een minimum teruggebracht.

Dit heeft nogal wat consequenties voor de sector ruimtelijke disciplines. De inzet van arbeid en daardoor plannen is veel effectiever, goedkoper en efficiënter geworden. Er kan gemakkelijker tegelijkertijd met meerdere disciplines interactief aan dezelfde plannen gewerkt worden. De nieuwe beelden en plannen worden ingezet om de media te beïnvloeden. Plannen worden zo meer en meer onderdeel van het publieke debat. Wie het publieke debat beheerst bepaald de koers en vergroot de kans op bouwen. De plannen krijgen iets vluchtigs. Omdat er zoveel plannen zijn wordt het architectonisch beeldproduct een doel op zich.

Door digitale transformatie gaat het gemiddeld particulier internet verbruik in Nederland tussen 2016 en 2022 met een factor 7 toenemen. Bestaande internetdiensten groeien gemiddeld met meer dan 30% per jaar. Door internet verspreiden nieuwe ontwikkelingen zich razendsnel over de wereld. Iedereen adsorbeert het nieuws direct. Iemand met voorsprong gaat verdwijnen. Inspelen op de actualiteit is daarom key issue.

De digitalisering zal zich doorzetten en nieuwe technieken en ontwikkelingen wordt geïntroduceerd. VR en augmented reality worden belangrijk . Door digitale transformatie is de adviesmarkt globaal geworden. Twintig jaar geleden bestond er nog geen Europese markt voor landschapsarchitectuur, laat staan een wereldmarkt.

 

VANRO2IJ landscape architecture

 

Visualisatie van het Opte-project van de verschillende routes door een deel van het internet in 2005 (wikipedia)

click op het beeld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RelatedPhotos

Colum/ Licht, lucht en ruimte en Hollandse zomers/ Hittestress en wateroverlast/ NL/ jul 2021
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Energietransitie en landschap/ Klimaatadaptatie en CO2-reductie/ Europese Green Deal/ Limburg/ NL/ Mei 2020
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Het landschap en bokashi/ Klimaatadaptatie en CO2-reductie/ Europese Green Deal/ Limburg/ NL/ Mrt 2020
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Afrikaanderplein/ Manhattan aan de Maas/ Rotterdam/ NL/ Okt 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Kolenkitbuurt Amsterdam/ De stoep/ Amsterdam/ NL/ Mrt 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Binnenstad Mechelen/ De Gouden Baksteen/ Mechelen /Mrt 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Pliniuspark Tongeren/ De mythe van de bron/ Tongeren/ B/ Feb 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Masterplan Stadshaven Minerva/ Hotspot creatieve industrie/ Amsterdam/ NL/ Feb 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Prijsvraag Platz der Luftbrücke/ Eerste ronde/ Hybride Park/ Berlijn/ D/ April 2018
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Prijsvraag Bedrijvig Groen/ Bird Hub/ Noord-Holland/ NL/ Jan 2017
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij