photo detail

bron beelden Google Earth

click op het beeld

 

Het Afrikaanderplein/ Manhattan aan de Maas/ Rotterdam/ NL/ Okt 2019

 

Manhattan aan de Maas

Het bombardement en de brand in de tweede wereldoorlog nu bijna tachtig jaar geleden heeft hart van de stad Rotterdam volledig verwoest. Het herstel van het centrum van de stad is tot op de dag van vandaag een zichtbare worsteling. Opeenvolgende stadsvisies en bouwprogramma’s volgden elkaar op in de afgelopen decennia en hebben hun sporen achtergelaten. Eind jaren tachtig is de balans van de wederopbouw opgemaakt. Besloten werd om de Coolsingel te verbinden met het zuiden van de rivier door de nieuwe Erasmusbrug (1996). Noord werd zo met Zuid verbonden. Op die manier konden de oude havenbekkens en wijken aan de zuidkant van de rivier herontwikkeld worden zoals de Kop van Zuid (1996-heden), De Landtong (1997), Hogeschool Inholland Rotterdam (2000), Laan op Zuid (1994) en het Afrikaanderplein (2000-2005). In dat verband moet ook de ontwikkeling van het ‘groene’ Afrikaanderplein worden gezien als start-up voor ontwikkeling van de verloederde wijk en haar directe omgeving. De ontwikkeling van het centrum op Zuid. Door de iconische kwaliteit van de Erasmusbrug en de Kop van Zuid kwam de Maas en haar boulevards in het hart van de stad te liggen. Het feit dat de ontwikkeling van de stad zich meer naar het zuiden heeft verplaatst is evident. De sprong over de rivier heeft een positieve impact gehad op de verandering van het centrum van de stad. Zuid heeft zich zo snel ontwikkeld dat het Afrikaanderplein binnen 15 jaar out-dated en versleten is geraakt. Naar huidige maatstaven is de ruimte slecht geprogrammeerd. Het parkbeeld is gedateerd. Tijdens marktdagen is het Afrikaanderplein nog aantrekkelijk, maar in de daldagen is het geen aantrekkelijke centrale ruimte in de wijk.

 

Afrikaanderplein

Het Afrikaanderplein ligt midden in de wijk. Het is een van de laatste grote groene ruimtes op Zuid. Nergens zijn de contrasten zo groot als in Rotterdam. Scheidslijnen lopen soms dwars door buurten of straten. Rond het Afrikaanderplein, in Rotterdam-Zuid, komen veel tegenstellingen samen. In de omgeving van het Afrikaanderplein bevinden zich enkele van de armste buurten van Nederland. De werkloosheid is groot, veel kinderen gaan zonder ontbijt naar school. Fiets vijf minuten naar het westen en je staat op Katendrecht, de beruchte zeemansbuurt die transformeerde naar hipsterhotspot. Steek de Rijnhavenbrug over en je staat op de Wilhelminapier. Welgestelden en expats bewonen hier de appartementen met het mooiste uitzicht op de stad. In 2006 kreeg het ontwerp van het Afrikaanderpark nog een architectuurprijs. Twaalf jaar later is de wijk in transformatie en vraagt de gemeente zich af of het park nog voldoet. Als je rond het jaar 2000 ’s ochtends het Afrikaanderpark inliep, kon je de lege spuiten uit de bosjes vissen. Er was veel winkelleegstand in de omliggende straten. Hierdoor ontbraken de ‘ogen op de straat’ en vermeden mensen het park. Dankzij vele investeringen in veiligheid is het aantal incidenten sterk afgenomen. De transformatie gaat langzaam maar gestaag. De situatie van rond de eeuwwisseling zal niet meer terugkeren op het Afrikaanderplein. De toekomst moet gericht zijn op een verbeterd economisch perspectief. Nieuwe gebouwen en hernieuwde openbare ruimte moeten voor een kwaliteitsslag zorgen op en rond het Afrikaanderplein. Het moet een groene ruimte worden met een stedelijke kwaliteit die aantrekkelijk is om er lang te verblijven. Alle plannen bij elkaar maken dat de omgeving van de Afrikaanderwijk verstedelijkt, dit biedt verschillende kansen voor een vernieuwingsstrategie. Verstedelijking is ook aanleiding voor het creëren van meer diversiteit. Diversiteit is de essentie van de stad. Gentrificatie is misschien de oplossing om het economisch tij te keren in Afrikaanderwijk. Het Afrikaanderplein is door de komst van de brug inmiddels aantrekkelijk dicht bij het centrum van de stad komen te liggen en is daarom interessant voor vernieuwing.

 

Voor meer informatie over het project ga naar pagina projecten/ portfolio.

 

Afrikaanderplein

Geboortegrond van voetbalclub Feyenoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RelatedPhotos

Colum/ Licht, lucht en ruimte en Hollandse zomers/ Hittestress en wateroverlast/ NL/ jul 2021
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Energietransitie en landschap/ Klimaatadaptatie en CO2-reductie/ Europese Green Deal/ Limburg/ NL/ Mei 2020
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Het landschap en bokashi/ Klimaatadaptatie en CO2-reductie/ Europese Green Deal/ Limburg/ NL/ Mrt 2020
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Colum/ De kleinste studio/ The new millennium/ NL/ Jan 2020
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Kolenkitbuurt Amsterdam/ De stoep/ Amsterdam/ NL/ Mrt 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Binnenstad Mechelen/ De Gouden Baksteen/ Mechelen /Mrt 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Pliniuspark Tongeren/ De mythe van de bron/ Tongeren/ B/ Feb 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Masterplan Stadshaven Minerva/ Hotspot creatieve industrie/ Amsterdam/ NL/ Feb 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Prijsvraag Platz der Luftbrücke/ Eerste ronde/ Hybride Park/ Berlijn/ D/ April 2018
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Prijsvraag Bedrijvig Groen/ Bird Hub/ Noord-Holland/ NL/ Jan 2017
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij