photo detail
.

Leeuwendalersweg en Leeuw van Vlaanderenstraat

Masterplan Kolenkitbuurt handboek openbare ruimte

click op het beeld

 

Kolenkitbuurt Amsterdam/ De stoep/ Amsterdam/ NL/ Mrt 2019

 

Deze buurt kwam in februari 2009 in het nieuws als meest problematische wijk van Nederland, met problemen als armoede, werkloosheid (11,5%), probleemjongeren en criminaliteit. Tachtig procent van de inwoners hier is allochtoon, waarvan het grootste deel van Marokkaanse afkomst is. De meeste inwoners zijn eerste en tweede generatie migranten. Toch is men al ruim anderhalf decennium bezig met stedelijke vernieuwing. De transformatie gaat met horten en stoten. Na aanvankelijk optimisme is flinke stagnatie opgelopen door de kredietcrisis. Alleen stenen stapelen is niet de oplossing, een groot deel van het probleem heeft ook een economische en sociale component. Aanpak van de ruimtelijke component draagt in ieder geval in belangrijke mate bij aan ieders welzijn. De Kolenkitbuurt wordt mooier, duurzamer en gemengder en een prachtige, diverse Amsterdamse buurt voor de toekomst.

De Kolenkitbuurt is vlak na de oorlog gerealiseerd als een van de eerste delen van het Algemeen Uitbreidingsplan Amsterdam om het tekort aan goede woningen op te lossen. Het plan is eerder, al in de jaren dertig ontworpen. Aan het begin van deze eeuw waren woningen uitgewoond, te klein, niet meer leefbaar en slecht geïsoleerd. De openbare ruimte was verloederd en er lag veel afval op straat. Er was weinig speelruimte voor de vele kinderen. De versteende monotone donkeren straten stonden overvol met geparkeerd blik. Door eenvoudig ruimte te maken ontstonden binnen het bestaande stramien veel kansen. Meer ruimte was er niet, gebouwen moesten blok voor blok worden vervangen. Grotere financiële armslag creëer je door meer woningen toe te voegen en dus incidenteel een toren. Meer ruimte op straat maak je door parkeergarages onder de blokken te realiseren. Veel minder auto’s in de openbare ruimte biedt kansen voor een groene straat en brede stoepen om te spelen. In de zone tussen gebouw en stoep is ruimte voor een ‘encroachementzone’. Een soort tussenzone met ruimte voor een terras, entrees, ontmoeten en geveltuintjes. De straat verliest daardoor haar monotone karakter en wordt veel levendiger. De bouwblokken zijn lichter van kleur en krijgen grote balkons zonder satellietschotels. De schotels worden door een centrale antenne vervangen. De straat wordt veel stedelijker en dus levendiger.

 

Voor meer informatie over het project ga naar pagina projecten/ portfolio.

.
bron Google Earth
.
.
.
.

Groene binnentuinen/ Randen van het stedenbouwkundig plan/ Speelplekken

Algemeen Uitbreidingsplan Amsterdam jaren vijftig

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RelatedPhotos

Colum/ Licht, lucht en ruimte en Hollandse zomers/ Hittestress en wateroverlast/ NL/ jul 2021
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Energietransitie en landschap/ Klimaatadaptatie en CO2-reductie/ Europese Green Deal/ Limburg/ NL/ Mei 2020
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Het landschap en bokashi/ Klimaatadaptatie en CO2-reductie/ Europese Green Deal/ Limburg/ NL/ Mrt 2020
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Colum/ De kleinste studio/ The new millennium/ NL/ Jan 2020
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Afrikaanderplein/ Manhattan aan de Maas/ Rotterdam/ NL/ Okt 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Binnenstad Mechelen/ De Gouden Baksteen/ Mechelen /Mrt 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Pliniuspark Tongeren/ De mythe van de bron/ Tongeren/ B/ Feb 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Masterplan Stadshaven Minerva/ Hotspot creatieve industrie/ Amsterdam/ NL/ Feb 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Prijsvraag Platz der Luftbrücke/ Eerste ronde/ Hybride Park/ Berlijn/ D/ April 2018
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Prijsvraag Bedrijvig Groen/ Bird Hub/ Noord-Holland/ NL/ Jan 2017
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij