photo detail

Nieuwe binnenstad Mechelen en opengelegde vlieten

click op het beeld

 

Binnenstad Mechelen/ De Gouden Baksteen/ Mechelen /Mrt 2019

De Gouden Baksteen

In de afgelopen vijftien jaar is Mechelen op een bijzondere manier getransformeerd. De onveilige, verloederde stad met verouderde openbare ruimte, verkrottende monumenten en beduimeld imago, onderging met burgemeester Bart Somers een opmerkelijke transformatie. Nu in 2019 wandelen we door een frisse, prettige stad waar een positieve stedelijke dynamiek heerst en de openbare ruimte op grote schaal werd vernieuwd. Redenen genoeg om de stad Mechelen de prijs te gunnen van de Gouden Baksteen 2019 en uit te roepen tot ‘best practice’.

Wat zijn de Mechelse succesfactoren voor zo’n opmerkelijke ontwikkeling? Op de eerste plaats is vooral geïnvesteerd in de openbare ruimte in het centrum van de stad. In de ‘mental map’ van de stedeling woont iedereen namelijk in het centrum. Door het centrum eerst aan te pakken is voorkomen dat de stad verder afgleed. De auto en de bus bepaalde hier het beeld, nu heeft de voetganger het primaat. Eerst zijn de site Lamot, de Grote Markt en andere pleinen aangepakt. De auto’s zijn in een garage onder de pleinen verdwenen en de openbare ruimte is opgewaardeerd. Het gevolg is private investeringen in de stad waardoor Mechelen een aantrekkelijk alternatief is voor Antwerpen en Brussel. Een alternatief voor een dagje uit, winkelbezoek, toerisme, wonen en werken. De stad ligt namelijk precies tussen Antwerpen en Brussel in, en is goed ontsloten. Mensen moeten vooruitgang zien. Daarna zijn de stadsradialen in het centrum getransformeerd naar ‘culturele as’, ‘winkel-as’, of op een prettige manier ontsloten voor bus, fiets en auto. Leidmotief bij alle ontwerpingrepen is het terugbrengen van water dat uit het centrum van de stad was verdwenen. De stad wordt namelijk doorsneden door de rivier de Dijle en vlieten (smalle zijarmen). Veel Vlieten zijn opnieuw geopend.

Op deze manier investeren in de stad voor de middellange termijn levert op de kortere termijn resultaten waardoor weer opnieuw geïnvesteerd kan worden. De kwalitatieve openbare ruimte als vliegwieleffect voor veel nieuwe initiatieven.

Korenmarkt Mechelen

Opengelegde vlieten Mechelen

Het beleid werpt duidelijk vruchten af. In 2004 was er in Mechelen nog het minste vertrouwen in de overheid (stadsmonitor Vlaamse overheid). Nu hebben haar inwoners het meeste vertrouwen in de overheid.

Hoe wordt private financiering ingezet om ontwikkelingen te bekostigen? De private sector staat de stad ten dienst. De stad beschikt niet over de expertise en knowhow, het volume, de schaal en (wettelijke) mogelijkheden om tegen dezelfde kostprijs projecten te realiseren. Parkeergarages zijn een goed voorbeeld en worden vaak veel goedkoper en efficiënter gebouwd door de private sector. Dit drukt de kostprijs voor de stad. Een andere manier van private investering is herbestemming van monumenten. Een mooi voorbeeld is het hotel met zijn oud, beschermd zwembadmonument. Aan het hotel wordt een congresfunctie toegevoegd voor de stad. Het vliegwiel van de ontwikkeling heeft zich doorgezet met een aantal meerjarige projecten. Er komt een nieuw station en stationsomgeving, een project met een investering van 350 tot 400 miljoen euro. In 2019 wordt een belangrijk deel van de nieuwe bibliotheek opgeleverd. Nieuwe innovatieve projecten worden aangesneden en er wordt geïnvesteerd in de aanleg van de publieke ruimtes. De bouwsector is een belangrijke partner in het realiseren van woonwijken. Het gaat onder meer om meer aan 800 woningen bij het Keerdok. Daarnaast worden achter het station op de Arsenaalsite, op een gebied van 80 ha 2.500 à 3.000 woningen gerealiseerd. De motor voor de broodnodige renovatie zit in kwalitatieve investeringen van de overheid, waardoor de private sector volgt.

Belangrijk onderdeel van het succes is de organisatie en de manier waarop private partijen en de stad in synergie samenwerken. Onderdeel van de organisatie is de bouwcommissie. In de bouwcommissie zijn alle relevante ambtenaren en een delegatie van het college van burgemeester en wethouders aanwezig. Na de presentatie van het project krijgt men, zowel van het stadsbestuur als van de administratie, een evaluatie, positief of negatief advies, de randvoorwaarden en dergelijke meer. Op die manier ventileert de stad duidelijk een heldere mening over het project. Daarnaast is er het quality team, dat de inhoudelijke en architecturale kwaliteit van de projecten bewaakt. Zo is financiering en projectbegeleiding efficiënt geïntegreerd in het ontwerpproces.

Voor meer informatie over het project ga naar projecten/ portfolio

Plan openbare ruimte Mechelen/ Lichtplan Mechelen (Studio Susanna Antico)/ Historische kaart vlieten Mechelen

Nieuw station en stationsomgeving Mechelen (copyright Wannes Wasina)

Predikheren Klooster als nieuwe bibliotheek (Korteknie Stuhlmacher architecten)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RelatedPhotos

Colum/ Licht, lucht en ruimte en Hollandse zomers/ Hittestress en wateroverlast/ NL/ jul 2021
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Energietransitie en landschap/ Klimaatadaptatie en CO2-reductie/ Europese Green Deal/ Limburg/ NL/ Mei 2020
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Het landschap en bokashi/ Klimaatadaptatie en CO2-reductie/ Europese Green Deal/ Limburg/ NL/ Mrt 2020
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Colum/ De kleinste studio/ The new millennium/ NL/ Jan 2020
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Afrikaanderplein/ Manhattan aan de Maas/ Rotterdam/ NL/ Okt 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Kolenkitbuurt Amsterdam/ De stoep/ Amsterdam/ NL/ Mrt 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Pliniuspark Tongeren/ De mythe van de bron/ Tongeren/ B/ Feb 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Masterplan Stadshaven Minerva/ Hotspot creatieve industrie/ Amsterdam/ NL/ Feb 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Prijsvraag Platz der Luftbrücke/ Eerste ronde/ Hybride Park/ Berlijn/ D/ April 2018
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Prijsvraag Bedrijvig Groen/ Bird Hub/ Noord-Holland/ NL/ Jan 2017
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij