photo detail

Bron Google Earth

click op het beeld

Pliniuspark Tongeren/ De mythe van de bron/ Tongeren/ B/ Feb 2019

 

De mythe van de bron

De Pliniusbron is een bron, genoemd naar Plinius de Oudere (24-79 na Chr.). Deze Romeinse encyclopedist maakte in zijn ‘Naturalis historia’ melding van een waterbron in het gebied van de Tungri, een stam in Gallia Belgica: “Bij de Tungri is een opmerkelijke bron die tintelt met veel waterbelletjes en naar roest smaakt, wat men overigens pas gewaar wordt wanneer men ervan heeft gedronken. Het water reinigt het lichaam en geneest de derdedaagse koorts en de pijn van nierstenen. Sinds de zestiende eeuw wordt deze bron gelijkgesteld met een ijzerhoudende bron bij Tongeren. Deze bron ligt ongeveer twee kilometer ten noorden van het centrum van de stad, richting Hasselt in het Pliniuspark. Het water is ijzerhoudend en werd ook in middeleeuwse geschriften als genezend omschreven: “zij die leden aen daghse kortse, het graveel, bloetspouwen of andere quaelen” zochten er bevrijding van hun kwalen. De bron werd zo beroemd dat zowel de Franse koning Lodewijk XV als Napoleon er hun dorst kwamen lessen maar raakte daarna in vergetelheid.

Lang heeft er op het Pliniuspark een brongebouw gestaan waar mensen kwamen rusten en drinken van het geneeskrachtige water. In 2007 werd de Pliniussite een attractiepark. ‘Ooit Tongeren’ opgezet door de eigenaren van Land van Ooit werd op 16 juni 2007 in Tongeren geopend en ging drie maanden na de opening op 28 augustus failliet. Het ging om een sprookjeswereld in Tongeren met uitgesproken Romeinse accenten. Het attractiepark werd gebouwd op een oppervlakte van 16 hectare. Na het faillissement heeft de stad besloten er een park met bron van het maken en dit te combineren met een toeristisch onthaal om te recreëren in de omgeving en in de stad Tongeren. Het onthaal is gecombineerd met een buitenzwembad, restaurant, feestzaal, terras, camperplaats, jogtrack, speelplek, info-point en evenemententerrein.

Hoe ontstaat een park? Vaak is het een geluk bij een ongeluk. Parc des Buttes Chaumont was een voormalige dumpsite midden in Parijs. Omdat de site een bedreiging vormde voor haar omgeving heeft men er een park van gemaakt. De transformatie van de Pliniussite is goed gelukt. De grote groene ruimte met bron en beek geven de plek een mythische kwaliteit.

Voor meer informatie over het project kijk op pagina projecten/ portfolio.

 

architecten VenhoevenCS achitecture + urbanism

Foto Visit Tongeren

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RelatedPhotos

Colum/ Licht, lucht en ruimte en Hollandse zomers/ Hittestress en wateroverlast/ NL/ jul 2021
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Energietransitie en landschap/ Klimaatadaptatie en CO2-reductie/ Europese Green Deal/ Limburg/ NL/ Mei 2020
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Het landschap en bokashi/ Klimaatadaptatie en CO2-reductie/ Europese Green Deal/ Limburg/ NL/ Mrt 2020
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Colum/ De kleinste studio/ The new millennium/ NL/ Jan 2020
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Afrikaanderplein/ Manhattan aan de Maas/ Rotterdam/ NL/ Okt 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Kolenkitbuurt Amsterdam/ De stoep/ Amsterdam/ NL/ Mrt 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Binnenstad Mechelen/ De Gouden Baksteen/ Mechelen /Mrt 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Masterplan Stadshaven Minerva/ Hotspot creatieve industrie/ Amsterdam/ NL/ Feb 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Prijsvraag Platz der Luftbrücke/ Eerste ronde/ Hybride Park/ Berlijn/ D/ April 2018
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Prijsvraag Bedrijvig Groen/ Bird Hub/ Noord-Holland/ NL/ Jan 2017
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij