photo detail

Twin Creeks Lineair Park Design Competition/ Stripes/ Kansas City/ USA

2016

 

click on the image

Bron beelden Google Earth

 

Stripes

Twin Creeks is een prachtig ongerept agrarisch landschap in Kansas City en dat gaat veranderen. Het gebied veranderd in een zee van huizen met het Linear Park in het centrum. Het gebied is ongeveer 7 km. lang en 5 km. breed. Op dit moment kunt u het landschap zeer gemakkelijk interpreteren. De velden liggen op de hogere gronden. De bosjes en kleine meren liggen in de buurt van de kreken op de lagere gronden in de dalen. De structuur van ruimten in het landschap is erg duidelijk. De velden vormen het open landschap en de valleien de gesloten ruimten. In de toekomst gaat dit veranderen omdat alle ruimten worden volgebouwd. Als we niet ingrijpen zal de nieuwe ontwikkeling zich voordoen als een onaantrekkelijk sprawl. Om de organisatie van het landschap leesbaar te houden moeten we de structuur van het Linear Park in Twin Creeks versterken. Hiervoor introduceren we twee elementen. Het Linear Park wordt aantrekkelijker door de introductie van lange meertjes. De meren vormen de nieuwe open ruimten in het dicht bebouwde Twin Creeks. De door bosjes omzoomde meren maken integraal onderdeel uit van het Linear Park. De ruimten worden zichtbaar door de introductie van avenues en boulevards. De meeste meren bevinden zich op de kruispunten van een avenue of boulevard. Op deze plekken wordt de structuur van het landschap helder. Het tweede element is de nieuwe vorm van de wegen. Het landschap bestaat uit heuvels met een lichte helling. Om dit te benadrukken curven we de nieuwe wegen door het bestaande landschap. Drie park boulevards ontsluiten Twin Creeks. De verbindende buurtwegen zijn eveneens gecurfd. De gecurfde buurtwegen worden onderdeel van de ruimten in het bestaande landschap. Op sommige plekken kruisen de wegen het Linear Park en verbinden zo de buurten. Deze plekken worden beperkt, zodat er weinig bruggen nodig zijn.

 

Klimaat verandering

Het klimaat verandert. De jaarlijkse neerslag neemt ieder jaar toe. Voor toekomstige ontwikkelingen moeten we anticiperen op deze toename vooral in de bebouwde stedelijke gebieden. Hoe moeten we anticiperen op overschot aan regenwater. De beste strategie is om het water in de bodem te infiltreren en het water in het gebied vast te houden. Infiltratie is niet zichtbaar, maar het gebied heeft een groot potentieel om het water in de kreekbedden vast te houden. Kleine lange meren worden geïntroduceerd in de natuurlijke dalen om het water in het gebied op te nemen. Het water is schoon en de meren zijn met elkaar verbonden door de kreken. Het overschot aan water kan gemakkelijk worden afgevoerd naar de grotere systemen buiten Twin Creeks.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RelatedPhotos

Colum/ Licht, lucht en ruimte en Hollandse zomers/ Hittestress en wateroverlast/ NL/ jul 2021
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Energietransitie en landschap/ Klimaatadaptatie en CO2-reductie/ Europese Green Deal/ Limburg/ NL/ Mei 2020
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Het landschap en bokashi/ Klimaatadaptatie en CO2-reductie/ Europese Green Deal/ Limburg/ NL/ Mrt 2020
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Colum/ De kleinste studio/ The new millennium/ NL/ Jan 2020
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Afrikaanderplein/ Manhattan aan de Maas/ Rotterdam/ NL/ Okt 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Kolenkitbuurt Amsterdam/ De stoep/ Amsterdam/ NL/ Mrt 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Binnenstad Mechelen/ De Gouden Baksteen/ Mechelen /Mrt 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Pliniuspark Tongeren/ De mythe van de bron/ Tongeren/ B/ Feb 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Masterplan Stadshaven Minerva/ Hotspot creatieve industrie/ Amsterdam/ NL/ Feb 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Prijsvraag Platz der Luftbrücke/ Eerste ronde/ Hybride Park/ Berlijn/ D/ April 2018
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij