photo detail

16-002-LAselectieDenBosch-3-6

click on the image

Architectenselectie/ Waterspiegel Vughterpoort/ ’s-Hertogenbosch/ NL

2016

 

Zichtbare historie

Visualisatie van de geschiedenis is een goed educatief hulpmiddel voor mensen die geïnteresseerd zijn in hun eigen verleden. Geschiedenis is van het grootste belang voor de kennis van onze eigen identiteit. In het publieke domein, zijn er twee verschillende manieren om de geschiedenis zichtbaar te maken. Dit is de reconstructie van de oorspronkelijke situatie of de herinterpretatie van de historie. De Vughterpoort is geen vaste historische situatie. Er zijn immers verschillende ‘Vughterpoorten’ geweest. Er was een middeleeuwse situatie met een poort en stadsmuren. De poort is vervolgens naar voren geschoven om er een renaissance vesting van te maken. Een reconstructie is lastig als er geen relicten uit een bepaalde periode aanwezig zijn.

 

Vughterpoort, revisited

Een herinterpretatie van de geschiedenis lijkt de meest voor de hand liggende ontwerpstrategie. Er zijn geen significante zichtbare overblijfselen op de site. De Vughterpoort is de zuidelijke entree van de stad en toegang tot de Vughterstraat en de markt in het centrum van ‘s-Hertogenbosch. We realiseren een nieuw poortgebouw met een aantal appartementen en een ruimte voor allerlei culturele en maatschappelijke evenementen. De Hollandse historische stadspoort bestaat uit een toren met een poort eronder of dubbele toren met de poort ertussen. De nieuwe Vughterpoort bestaat uit een kubisch volume met erbovenop een dwarsbalk. De hoek is het nieuwe icoon en entree voor de Vughterstraat. De Vughterpoort locatie wordt aan alle kanten omgeven door water. Het is het water van de Bossche Broek, de rivier de Dommel en het afwateringskanaal van de stad naar de Maas. Dit water is essentieel voor de verdediging van de stad en de Vughterpoort. We introduceren een nieuw watervlak voor het poortgebouw. In het voorjaar en in de zomer is het een spiegel met opspattend water en in de winter een stadsplein voor allerlei culturele activiteiten. Het vierkant wordt verdeeld in een aantal segmenten en doorsneden met de langzaam verkeersas van de Vughterpoortstraat. Smalle routes en zitranden markeren de segmenten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RelatedPhotos

Colum/ Licht, lucht en ruimte en Hollandse zomers/ Hittestress en wateroverlast/ NL/ jul 2021
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Energietransitie en landschap/ Klimaatadaptatie en CO2-reductie/ Europese Green Deal/ Limburg/ NL/ Mei 2020
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Het landschap en bokashi/ Klimaatadaptatie en CO2-reductie/ Europese Green Deal/ Limburg/ NL/ Mrt 2020
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Colum/ De kleinste studio/ The new millennium/ NL/ Jan 2020
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Afrikaanderplein/ Manhattan aan de Maas/ Rotterdam/ NL/ Okt 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Kolenkitbuurt Amsterdam/ De stoep/ Amsterdam/ NL/ Mrt 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Binnenstad Mechelen/ De Gouden Baksteen/ Mechelen /Mrt 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Pliniuspark Tongeren/ De mythe van de bron/ Tongeren/ B/ Feb 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Masterplan Stadshaven Minerva/ Hotspot creatieve industrie/ Amsterdam/ NL/ Feb 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Prijsvraag Platz der Luftbrücke/ Eerste ronde/ Hybride Park/ Berlijn/ D/ April 2018
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij