photo detail

click on the image

 

Competition Platz der Luftbrücke / First round/ Hybrid Park/ Berlin/ D/ April 2018

 

Platz der Luftbrücke

Platz der Luftbrücke neemt een speciale plek in, in het collectieve geheugen van de stad Berlijn. Het is een plek die belangrijke keerpunten in de wereldgeschiedenis markeert. Het is een bijzondere plek omdat het onderdeel was van ‘Germania’ en de luchthaven Tempelhof. In 1949 werd de lokatie het monument voor de luchtbrug van de Berlijnblokkade. Platz der Luftbrücke ligt op een belangrijk kruispunt in de stad, de noord-zuidas Mehringdamm-Tempelhofer Damm en oost-west as Columbiadamm-Dudenstraße. Het is een echt verkeersplein met belangrijke publieke gebouwen en een kleine parkruimte in het midden. Op de hoek van het park ligt het metrostation Platz der Luftbrücke, U-6 lijn. De plek is daarom een ​​belangrijk oriëntatiepunt in de stad. Die kwaliteit heeft het op dit moment zeker niet. Platz der Luftbrücke is nu een vervoersknoop met een monument en dichtgegroeid parkje in het centrum. Het publiek domein heeft weinig betekenis voor de omliggende stadsdelen Tempelhof en Kreuzberg. Het is geen plek om in de zon in het park te zitten, een broodje te eten of te voetballen in het gras.

 

Hybrid park

Platz der Luftbrücke wordt een belangrijk orientatiepunt en monument voor de blokkade van Berlijn. De plek moet belangrijk openbaar domein zijn voor Tempelhof en Kreuzberg. Het moet een plek zijn waar iedereen graag naar toe gaat. Het hart van het ontwerp Platz der Luftbrücke is een klein stadspark dat functioneert als centrale ontmoetingsplek met bijbehorende functies. Op de hoek van het park, bij de ingang van de metro, staat een klein parkpaviljoen met café, kiosk en ruimtes voor allerlei activiteiten. Door de infrastructuur rondom het park te herorganiseren is er de mogelijkheid de groene ruimte van het park te vergroten. Het park krijgt tribunes aan de oost- en westzijde die langzaam het park inlopen, waar je in de ochtend of avondzon kunt zitten. Veel mensen wonen in hoogbouw in dit deel van de stad. De noordkant van het park is een zonovergoten enclave met bloemen in een verzonken tuin. De tuin krijgt speciale beplanting met schaduwrijke soorten onder een licht bomendak. De tuin wordt onderhouden door vrijwilligers die ruimte krijgt in het parkpaviljoen. De openbare ruimte heeft nu niet die iconische kwaliteit die je van deze plek mag verwachten. Wat is nu eigenlijk het logo van Platz der Luftbrücke dat recht doet aan haar geschiedenis? Het beeld dat daar het beste bij past is een waterspiegel met bomen dat tegenover het monument van de Luftbrücke komt te liggen. Het bassin loopt van de ingang van de metro naar de meest zuidelijke punt van het plein. De bomen spiegelen hun fijne kronen in de lichte heldere kleur van de waterspiegel. Het bassin met op enkele plekken vallend water maskeert het verkeerslawaai van de Tempelhofer Damm. Aan de andere kant van het park keert het water terug in de vorm van een kleinere waterspiegel. Het luchtbrugmonument wordt in het water geplaatst.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

RelatedPhotos

Colum/ Light, air, and space and Dutch summers/ Heatstress and flooding/ NL/ July 2021
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Energy transition and landscape/ Climate adaptation and CO2-reduction/ European Green Deal/ Limburg/ NL/ May 2020
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
The landscape and bokashi/ Climate-adaptation and CO2-emission/ European Green Deal/ Limburg/ NL/ Mar. 2020
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Colum/ The smallest office/ The new millennium/ NL/ Jan 2020
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Afrikaanderplein/ Manhattan on the Maas/ Rotterdam/ NL/ Oct 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Kolenkitbuurt Amsterdam/ The sidewalk/ Amsterdam/ NL/ Mar 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Innercity Mechelen/ The Golden Brick/ Mechelen /Mar. 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Pliniuspark Tongeren/ The myth of the source / Tongeren/ B/ Feb 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Masterplan Stadshaven Minerva/ Hotspot creative industry/ Amsterdam/ NL/ Feb 2019
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij
Competition Bedrijvig Groen/ Bird Hub/ Noord-Holland/ NL/ Jan 2017
Comments: 0
Added: Author: Christ-Jan Van Rooij