click on the image

Competition Public Space Seeparkquartier/ Aspern Seestadt/  Vienna/ Two Grids/ 2015/ A

 

Seeparkquartier

The Seestadt Aspern Seeparkquartier is the development of the long-awaited centre. It is a compact centre with shops, offices and apartments above. It is situated close to the entrance of the metro and the central park. The urban interpretation of Seeparkquartier is a compact urban area similar to the old centre of the city. Perspectives are constantly changing with which a fabric of small public spaces is created. The public space network consists of a central axis with branches to the Park and Boulevard of Aspern. The central axis connects the bus station, the entrance to the subway with the boulevard of Aspern.

 

Two grids

The question is, what is the strategy for the implementation of the public domain. Because it is a shopping mall, we looked at new shop-strategies. Instead of a packed shopping centre we decided just for space and clarity. The connecting element is the floor that unifies and provides cohesion. The natural stone floor gets a fascinating pattern, consisting of two grids. To furnish the public space, we only use the blocks of the same material as the floor. We use it as the sitting elements, playground equipment and for the water object. Trees soften the space and connect the centre to the park.

 

Site

Project information

Project

Name project : Seeparkquartier Aspern Seestadt Wien/ Two Grids

Place : Vienna

Country : Austria

Client

Name : Aspern Seestadt

Character and surface of the area

Design for suburban centre with shops, offices and apartments above