15-004-WolvenhoekDenBosch1

Van betonnen kolos naar oase/ Bosch Architectuur Initiatief/ Den Bosch/ 2015/ NL

 

Park & Freeload

Bij een bezoek aan het dak van parkeergarage Wolvenhoek is het direct duidelijk. De lift zit er voor, voor het uitzicht. De eerste ingreep is dan ook het verlagen van het lifthuis om het uitzicht te herstellen met het vergezicht op de St. Jan. Er ontstaat zo een prachtig plein op het dak van de stad. De garage is het resultaat van de eerste oliecrisis. We kunnen nu spreken van een derde energiecrisis. We consumeren te veel energie. Goedkope elektriciteit heeft de toekomst. We planten het dak van de garage vol met zonne-panelen. De panelen roteren mee met de zon als bladeren aan een boom en koelen het gebouw door haar schaduw. Reflectiestrepen markeren het plein en houden het gebouw koel. Het is hier betaald parkeren maar je elektrische auto wordt hier gratis worden opgeladen. Iedere derde zondag van de maand is er een car boot sale voor iedere Bosschenaar op dit gemakkelijk bereikbaar plein.

StJansmall

 

Project informatie

Project

Naam project     : Park & Freeload/ Oase/ Bosch Architectuur Initiatief/ Den Bosch

Plaats               : Den Bosch

Land                 : Nederland

Opdrachtgever

Naam                : Bosch Architectuur Initiatief

Karakter en omvang van het gebied

Ontwerp voor het dak van een oude parkeergarage in het stadscentrum

Oppervlak          : 2200 m2